Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ

Το μέλος του Παγκρήτιου Ο.Φ.Σ.

  1. Δεν δημιουργεί προβλήματα στη θάλασσα, δεν συμμετέχει σε παράνομες πράξεις και με κανένα τρόπο δεν διασύρει το όνομα και την εικόνα του ομίλου.
  1. Παραβρίσκεται υποχρεωτικά στις γενικές συνελεύσεις, εκλογές του ομίλου είναι έγκαιρα ταμειακά ενήμερος, συμμετέχει ενεργά αλλά και ανταποκρίνεται στα καλέσματα,  δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ομίλου.
  1. Σέβεται το πλήρωμα και τους γύρω του, φροντίζει για την ασφάλεια τους και σε οποιαδήποτε περίπτωση συμβάντος καλεί άμεσα σε βοήθεια και  συνεισφέρει στην διάσωση.
  1. Στα λιμάνια, τους όρμους και τις οργανωμένες παραλίες κινείται προσεκτικά χωρίς επικίνδυνους ελιγμούς και με ανώτερη ταχύτητα 5kts, χωρίς να δημιουργεί ενοχλητικό κυματισμό για τους παρευρισκόμενους.
  1. Φοράει πάντα quick stop, σωσίβιο, αλλά το επιβάλει και στο πλήρωμα του. Όταν συνταξιδεύει ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του πλοηγού χωρίς να κάνει ελιγμούς ή να βγαίνει μπροστά η δίπλα από αυτόν.  
  1. Σε περίπτωση νυχτερινών πλόων ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα, με όλα τα φώτα πλεύσης αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μέσο που θα κάνει το σκάφος να διακρίνεται καθαρά από μακριά.
  1. Δεν ρυπαίνει με οποιοδήποτε τρόπο τη θάλασσα και το βυθό της ενώ αν αντιληφθεί ρύπανση την αναφέρει στο πλησιέστερο λιμεναρχείο.
  1. Δεν χρησιμοποιεί άσκοπα τις συχνότητες του VHF, μιλάει με πρέπον και σύντομο λόγο, καθαρά και χωρίς πολλά σχόλια.
  1. Ποντίζει τη δική του άγκυρα στα αγκυροβόλια, δεν δένει πάνω σε αλλά σκάφη και δεν χρησιμοποιεί ξένα σκοινιά. Παρόλα αυτά αν παρεμπιπτόντως κάποιος είναι δεμένος πάνω του κατά τον απόπλου του δεν τον αφήνει έρμαιο.
  1. Έχει πάντα όλα τα απαραίτητα από το νόμο έγγραφα, φαρμακείο, σωστικά  και τα επιδεικνύει σε οποιοδήποτε λιμενικό έλεγχο ευχαρίστως και με ευγένεια.